Traktorin ajokortti

  • 20 Oct, 2021

Traktorin ajokorttilupaa voi hakea 14-vuotiaana.

Traktorin ajokortti, eli T-luokan ajokortti on mahdollista saada jo 15-vuotiaana. Kortin suorittamisen voi aloittaa jo 14-vuotiaana ja maaseudulla nuoret toisinaan kulkevatkin traktoreilla kouluun. Ainakin silloin, jos on yhtään maanviljelijän vikaa. Traktori onkin maaseudulla ja taajamissa usein hyödyllinen työväline. Erityisesti talvisin, jolloin tarvitaan lumenaurausta, mutta myös kesäisiin pieniin ja suurin pihanrakennustöihin. Unohtamatta tietenkään peltojen aurausta ja muita maanviljelyyn liittyviä töitä. Tässä kirjoituksessa teemana on T-luokan ajokortti. Mitä vaatimuksia siihen on? Mitä ajo-oikeuksia se mahdollistaa? Lopuksi kerromme, miten huollat traktoriasi.

Traktorin ajokortti - mistä on kysymys?

Aivan kuin muutkin moottoriajoneuvot, niin myös traktori tarvitsee ajoluvan. Traktorikortilla voi kuljettaa sellaisia traktoreita, jotka kulkevat enintään 60 km/tunnissa. Käytännössä tämä tarkoittaa suurinta osaa traktoreista. Traktoreita on hyvin erilaisiin tarkoituksiin.

Mikäli ajat traktoria, jonka maksiminopeus on suurempi kuin 60 km/tunnissa, niin tarvitset B-ajokortin, siis “normaalin ajokortin”, jonka voit saada täytettyäsi 18 vuotta. Monissa traktoreissa maksiminopeus on 60 km/h tai alle. Eli nämä pelit riittävät normaalikäytössä hyvin.

Traktorin perushuolto

Traktorille kannattaa tehdä tai teettää huoltoja ennakoiden. Vaikka traktori ei olisikaan ollut aktiivikäytössä ja jos peräöljy on esimerkiksi ollut koneessa liian pitkään, on se syytä vaihtaa vaikka tunteja olisikin siinä vielä jäljellä.

Tämä sen takia, että öljyn seassa saattaa olla vuosien jäljiltä metalleja ja muuta likaa. Suuremmat huollot kannattaa tehdä aina ajoissa, kun tuntuu että jokin on vialla. Monesti säästää rahaa, jos tilaa itse varaosat netistä ja asentaa ne joko itse tai asennuttaa ammattilaisella.